MEnkelikesä 2009
Kirjoittanut Mimi 09.10.2009 23:27

Tämän artikkelin ajattelin laatia iloiseksi sekamelskaksi omia kokemuksiani enkelielämästä by Mustat Enkelit, artistien ja tekniikan kommenteista sekä fanien haastatteluista, unohtamatta vahvoja taustajoukkoja Manageri Jyrki Tyllistä sekä MP-Viihteen palveluksessa olevaa keikkamyyjää Jani Timosta. Kiitos kaikille haastatteluja sekä kuvia antaneille!

MEnkeli-kesä 2009 Enkelikuoron kesä käynnistyi keikkabussin vaihdolla. Täysin palvellut Punainen paholainen vaihtui legendaariselta Yö-yhtyeeltä ostettuun ja kaikki Suomen kolkat kiertäneeseen bussiin. Kuten aina, niin nytkin piti tuolle jalolle kulkupelille antaa soveltuva nimi. Valinta ei ollut vaikea; yhtyeen solistin Jussi Aaltosen spiikkaama "jaksaa, jaksaa" kommentti ja bussin sininen väri tuottivat tuloksen Blue1. Kyseinen lentoyhtiöhän käyttää tienvarsimainonnassaan samaa sanaparia. Nimenantajana Mansen urhoja kuljettavalle hotellille toimi tekniikan puolelta atk-guru Pertsa.

Pertsa, anna jäähyväissanat Punaiselle Paholaiselle?

Punainen Paholainen

- No ei sitä ikävä ole, mut hyvin se hommansa hoiti. Ei jääty koskaan tien päälle. Hirveetä meteliä se piti ja pakokaasut vuoti sisälle sänkyosastoon loppuaikoina.

Miten uusi bussi on vaikuttanut bändin ja tekniikan arkeen?

- Kyllähän matkustaminen BlueOnella on yhtä juhlaa. Tupakoimattomuuslupauskin bussin sisällä on pitänyt! Tosin nyt pysähdellään useammin matkanvarrella :) Roudauskin on helpompaa paremmilla rampeilla ja kamatila on aivan sopivan kokoinen.

Blue One

Ensimmäinen tournee Blue1:illa suoritettiin Mäntäsälän kautta Imatralle hyväntekeväisyystapahtumaan Hyväri-festivaalille. Matkanteko sujui auton puolesta kommelluksitta, mutta toki matkustajat osasivat mallikkaasti ja omaan iloiseen tapaansa ottaa ilon irti matkanteosta. Eräällä levähdyspaikalla oli näytillä täytettyjä eläimiä. Ikiliikkuja Aaltonen kiipesi petoeläimen selkään, teki hmm... agrobaattisia liikkeitä ja totesi "Hei jätkät!! Katsokaa, näin tehdään sutta!" Pojat katsoivat, kuten myös paikalle ilmestynyt bussilastillinen marttakerholaisiakin hieman punastellen. Aaltonen heitti naisiin päin iloisen hymynsä ja voisin vaikka vannoa, että lähes jokaisella naisella polvet notkahtivat siinä vaiheessa! Olen usein ihmetellyt sitä, että kuinka joissakin ihmisissä vaan on SITÄ jotakin.. Ja Jussissa juuri SITÄ on, ja PALJON!

Jussi

Itäisestä Suomesta Tiitu vastaili fanikysymyksiin:

Historiaa, kuinka löysit Mustat Enkelit?
-Tästä on vain hämäriä ja vieläkin hämärämpiä mielikuvia... Saattaa olla mahdollista, että Popedan nettisivuilla oli silloin vieraskirja käytössä ja sitä kautta bändin nimi tuli tutuksi. Tosin taisi ME:llä olla omatkin sivut tuohon aikaan johon tuli biisinäytteitä? Kuitenkin jostain syystä keväällä -04 päädyin köröttelemään yli 50 km pieneen kyläpahaseen vartavasten Enkeleitä kuuntelemaan. Ei ollut hukkareissu, Popedan biisejä sai kuulla komiasti esitettynä!

High Lightsit?
-Vaikka noissa ekoissa keikoissa oli oma viehätyksensä, niin ehkä siltikin hienointa on ollut "löytää bändi uudelleen" monen vuoden jälkeen, muuttuneena, mutta kuitenkin.
-Viime kesän Imatran keikka valloitti sydämeni jälleen, siirtyminen omiin biiseihin on onnistunut valinta.

Terveiset enkeleille? -Jaksakaa kiertää ympäri Suomea, että mahdollisimman moni saa nauttia rock'n'rollista!

Kuluneen vuoden aikana Mustat Enkelit ovat keikkailleet sekä koko bändin voimalla että Jussin ja Jakin Duona.

Jussi ja Jaki Duo

Luulin, että heitit jokena edellisessä haastiksessa sen Duo-jutun.
Miltä kahden miehen kokoonpanolla Suomen kiertäminen on tuntunut Jaki Nieminen?
-En ikinä kerro vitsejä tai valehtele. Ja silloinkin kun valehtelen, niistä on vähintään puolet totta!
-Hemmetin hyvin on lähtenyt menemään; ajovuorot toimivat kuin unelma. Vuoronperään ajetaan pitkin Suomea viihdyttämässä kansaa. Ekan Kalkun Pubin Duovedon jälkeen oli erittäin hyvät fiilikset. Ennen vetoa kyllä jännitti armottomasti.. jopa enemmän kuin bändikeikoilla. Meillä oli 20 uutta biisiä ja niitä joutu jopa opettelemaan.

No miten oleminen Aaltosen kanssa 24/7?
-Kyllä mää hyvin mahdun sen egon kanssa samaan autoon. Välillä kyllä pitää aukaista ikkunaa. Erittäin antoisia hetkiä ollaan saatu viettää kahdestaan... enkä ny tarkoita silleen..
-Duokeikat on totaalisesti eri maailma kuin bändikeikoilla. Me ollaan vaan kaksi heppua Mustista Enkeleistä, jotka soittaa sellasia biisejä, joista itse tykätään.
-Tuntuu, että ois vähän tilaustakin tällaiselle. Nyt on hyvät tunnelmat! Tässä hoidellaan muutamat Duokeikat ja sitten keskitytään uuden levyn tekoon ja siitä muuten tulee tähän mennessä paras Enkelilevy!

Urkuri Jani Kemppinen huomattavan pätevänä ja haasteita kaipaavana muusikkona on tehnyt pari vierailua myös muissa kokoonpanoissa.

Jani Kemppinen

Tässä vaiheessa pitäisi tulla Jani Kemppisen mielenkiintoinen haastattelu vierailuista muissa kokoonpanoissa, mutta tekniikkaongelmat (kovalevyn hajoaminen) lennättivät oivat vastaukset bittiavaruuteen.

Kemppinen on vieraillut kuluneen kevään, kesän ja syksyn aikana mm. kokkolalaisen Isäntä Meidän, brittiläisen Graham Bonnetin sekä sysmäläisen Hittiorkesteri Aimon riveissä menestyksekkäästi.

Kaikki keikat ovat olleet hienoja kokemuksia, mutta poimin matkan varrelta muutamia vahvasti mieleenjääneitä tapahtumia. Kesäkuun puolivälissä Kirkkonummen MajVikissa oli lähellä tulla varsin kuumat paikat. Samassa hotellissa kerrosta ylempänä järjestettiin häätilaisuus. Mietimme ennen settiä, että mahtaakohan tulla häävierailta huomautuksia desibeleistä.. Nimittäin Enkeleiden äänentoistolaitteet eivät ole sieltä aivan pienimmästä päästä. Pojat vetivät aloitussäkeistöä Vulkaanista tuhkaa-biisistä, kunnes lavan eteen ilmestyi kuin ilmestyikin mies puku päällä huitomaan. Olimme varmoja, että nyt!!! Kyse olikin savukoneen aiheuttamasta palohälytyksestä.. Noh, asia selvisi ja keikka saatiin suoritettua kunnialla päätökseen.

Make (Tekniikavastaava)kerro hurjin tilanne keikoilla tekniikan kannalta?
-Liian paha kysymys!

Roudarit

Tähän haluan mainita sen, että Make on huippukaveri.. Kommentoi ainoastaan sen,
mikä on olennaista ja haastattelujen antaminen ei sitä ole:)

Kesäkuun lopulla matkasimme Luhalahdelle Luhafestiin. Upea ulkoilmatapahtuma erinomaisin järjestelyin, hienolla kelillä ja iloisella festarikansalla höystettynä.. mitä muuta Suomen kesään tarvitaan? Näitä vastaavanlaisia "takapihafestareita" mahtui muutama kesään ja niille kaikille on yhteisenä nimittäjänä järjestäjän pyyteetön halu antaa ystävilleen ja "kylän miehille sekä naisille" mahtava kokemus, kuin myös talkooväen innostus tehdä itse tapahtumaa.

Heinäkuun alkua käynnisteltiin mm. Aitoon kirkastusjuhlilla. Keli nyt ei ollut paras mahdollinen, mutta onneksi kyseisellä pitkän historian omaavalla festarilla esiintymistila on sisällä. Viimeistään tässä vaiheessa enkelit näyttivät olevansa todellinen festari- ja isojen lavojen esiintyjä. Katseltavaa ja kuunneltavaa riitti kaikille koko rahan edestä!

Heinäkuun puolivälissä matkattiin Iisalmeen Olusien jatkobileitä vetämään. Tämä oli sinänsä varsin ainutlaatuinen kokemus kokonaisuudessaan. Kyseinen ravintola natisi lähes liitoksissaan väen paljoudesta, meno oli varsin reipasta ja tunnelma sen mukainen.

Mize Iisalmen suunnalta vastailee fanikysymyksiin:

Historiaa, kuinka löysit Mustat Enkelit?
-Vuodesta -82 suomirokkia fanittaneena törmäsin Mustat Enkelit nimeen muistaakseni ekaa kertaa jotenkin Popedan kautta (onneksi törmäsin), mut aikaa ja paikkaa en muista enää millään.

High Lightsit?
- Jokainen uusi biisi ja sen kuunteleminen Mustilta Enkeleiltä on mieleen jäävä hetki,,,mut ehkäpä 11,7. Iisalmen Bar Sahassa oli niin hieno keikka enkeleiltä että se jää varmaan ainakin jollakin tapaa tajunnan historiaan.

Terveiset enkeleille? - Teette hienoa musaa ja annatte upeita rock elämyksiä, jatkakaa samaa rataa,, Kauan eläköön Suomi-rock,, kauan eläköön Suomi-Rock.!! ;)

Paluumatkalla keskisessä Suomessa tapahtui sitten se, mitä kukaan ei olisi osannut odottaa. Polttoaine loppui, vaikka autoon tankatulla määrällä olisi pitänyt voida ajaa vielä useita satoja kilometrejä. Auto levähdysalueelle ja toteamus "Meiltä on varastettu n. 100 litraa ainetta".

Kerro Jussi Aaltonen hieman Iisalmen reissusta?
-Koskas me siä on oltu? Jaa.. äärettömän hiano reissu! Mentiin Olusien bäkkärille ja pääsin onnittelemaan PMMP:n Miraa. Sillä oli pariviikkoinen baby ja silti veti keikkaa! Meillä oli äärettömän hedelmälliset keskustelut.
-Popeda oli kova!
-Jaa se paluumatka? Joo, me oltais varmaan viäläkin tien päällä, ellei Popeda olis saapunut pelastamaan.
-Vinoilua? Mellu väittää amatööreiks, ettei aine voi tien päälle loppua, mutta meiltähän varastettiin sata litraa!
-Tästä muuten vois laittaa palautetta Yö-orkesterille, kun löpömittari ei toimi.. Vaadimme 40 tuhannen hyvitystä ja lasku Ollille!

Nyt olisikin hyvä esittää Pauli Antero Mustajärvelle foorumilta Popedafanin kysymys: -Kuinka paljon Pate on ollut edesauttamassa Jussin uravalintaa musiikin suuntaan ja miten Pate on yleensä ollut potkimassa Jussia eteenpäin, onko auttanut ja antanut neuvoja kuinka paljon ja minkälaisia?

Pauli Mustajärvi:
-En millään muotoa! Itte se on kaiken sählännyt ja tehny.
-Popeda on Popeda, Mustat Enkelit on Mustat Enkelit ja ne on kaks eri juttua.
-En oo millään tapaa pönkittänyt Mustia Enkeleitä tai Jussin uraa.

Pate ja Jussi tauolla

Heinäkuun lopulla Mustat Enkelit ja varsinkin tekniikka joutuivat kovalle koetukselle. Räikkärock ja Eräjärven Tammisen Temmellys osuivat samalle illalle.

Hanski (Kuljettaja) miten miehelle on istunut "rooli" ME:n kuljettajana ja millaisia paljastuksia voisit kertoa tästä kymmenpäisestä poppoosta, joka bussissa kulkee? -Erittäin hyvin, mitään muuta en haluaisi elämässäni tehdä. Tämä on elinikäinen haaveeni!
-Näähän on liian siistiä porukkaa!! Ei tästä sakista löydy kouhotusta ja sikailua, vaikka pitäisi!
-Jaa paljastus vielä? No tota, tota.. Kyllä mää yhden paljastuksen voin tehdä. Se oli vissiin toi Porin keikka, kun yöllä jätkiä syytettiin bussiin oksentamisesta. Porukka penko petivaatteet ja kaikki paikat, eikä mitään löytynyt. Mää olin ihan hiljaa siinä vaiheessa. Se haju meinaan tuli mun lenkkareista...

Itseeni suurimman vaikutuksen tässä Mustat Enkelit-kuviossa on tehnyt niin muusikoiden, tekniikan kuin koko taustajoukkojen rautainen ammattitaito, halu puhaltaa yhteiseen hiileen, iloinen yhteishenki ja periksiantamattomuus. Jokaisen asian eteen tehdään valtavat määrät työtä, eli lähtökohtana on ajatus "kivi kerrallaan, hauskaa pitäen ja nöyrästi".

Kari Holm, mikä on mielestäsi Mustien Enkeleiden perusidea? -Lähteä jätkien kanssa reissuun, koska soittaminen on kivaa. Lähtökohtana meillä on, että kemiat toimii koko porukassa.
-Me halutaan tehdä hyviä keikkoja, menestyä alalla ja tehdä hyviä levyjä. Se on siinä!

Toikkonen ja Holm

Jussi Toikkonen, et ole ennen Mustia Enkeleitä keikkaillut kovinkaan säännöllisesti. Miltäs tuntuu tällainen "elämänmuutos" ja istuuko se hyvin muuhun arkeen? -Ei elämässä ole aiemminkaan ollut rytmiä, muuta kuin veressä..

Kuinka suosion lisääntyminen näkyy ja vieläkö saat siviilinä liikkua rauhassa?
-Pellolla vai metsässä?

Näin ihana basistimme.

Kesä huipentui Keskisen Vesan Miljoona Rockiin. Upeat puitteet kaikin puolin. Katselin suu auki valtavaa lavaa, screeniä sekä järjestelyitä. Oli siinä täti-ihmisellä hämmästeltävää..

Jussi Aaltonen:
-Emmää muista mitään Miljoona Rockista.. Eikun joo.. Iso D oli Iso D ja Europe oli Europe. Iso D oli ihan ylivoimainen ja hänen rasvatut taistelijansa, sekä Nisa Soraya!

-Ne oli hyvät bileet. Ei siäl näkyny Vesa Keskistä. Se oli Scorppareiden kanssa saunomassa. Mun piti Duffyn kanssa mennä myöskin sinne, mutta ei sitten mentykkään... Eikä muuten menty edelliselläkään kerralla, vaikka pyydettiin. Mitäs muuta? Se oli just niin hianosti rakennettu juttu, kuin Vesalta voi odottaakin. Se oli Rock... Miljoona Rock!

Eräs tämän keikkaelämän hienoimpia puolia on mielestäni ollut se, että olen päässyt tutustumaan ja tapaamaan muita faneja niin foorumin kautta kuin itse keikoillakin. Enkeleillä on paljon sellaisia aktiivifaneja, jotka kiertävät keikoilta toiselle. Monet heistä ovat fanittaneet bändiä jo vuosikausia. Tässä kohtaa on varmasti syytä haastatella naista, joka otti käteensä Mustat Enkelit Guru-tatuoinnin. Aperita/Raksu, ole hyvä!

Aperita Raksu

Historiaa, kuinka löysit Mustat Enkelit?
-Keväällä 2006 sillosella kotipaikkakunnalla oli Enkeleiden keikka ja siitä se sitte lähti, ei vaadittu paljoo, että sain siskotki ylipuhuttua keikoille.

High Lightsit?
-Niitä on paljo. Jos ny jotain täytyy valita, niin levyjenjulkkarikeikat ja Juupajoen keikka keväällä 2009, niin ja tietty mun Gurutatska.

Terveiset enkeleille?
-Kaikkea hyvää koko Enkeliköörille.

Mitä sitten kuuluu enkeleiden Managerin Jykä Tyllisen arkeen?
-Normiarkeen kuuluu oman Viabel Oy:n pyörittämistä ja Enkeleiden osalta juttujen hankkimista lehtiin ja radiohaastatteluiden hommaamista. Otan yhteyttä n. pari kolmeviikkoa ennen keikkaa kyseisen keikkapaikan paikallislehteen ja yritän saada jutun siihen ennen keikkaa, samoin yritän hommata haastattelun kyseisellä keikkapaikalla kuuluvaan/kuuluviin radioihin. Vuosi 2009 on ollut ja on siinä mielessä haastava, että pitkäsoittoa ei tänä vuonna ilmesty ja yleensä lehdet/radiot tekevät juttuja levyn ilmestymisen tiimoilta. Siihen nähden artikkeleita sekä radiohaastatteluja on tänäkin vuonna ollut kohtuullisen hyvin. Ensi vuonna ilmestyy taas uusi levy ja sitten rytisee jälleen lehti- ja radiorintamallakin.

Voisitko vielä hieman valottaa sitä työtä, joilla noille kuuluisille soittolistoille päästään Jykä?
-Tärkeintä on hyvä ja radioystävällinen biisi, ilman hyvää biisiä ei millään muulla työllä ole mitään merkitystä mikä liittyy radiopromoon.
-Kun uusi single ilmestyy, lähetän sen kaikkiin radioihin ja siitä viikon/parin kuluttua soitan perään ja kysyn mielipiteitä biisistä ja tuleeko se soittoon kyseiselle radiolle. Monesti joutuu soittamaan useamman kerran, että biisi tulee kuunnelluksi, mutta esim. Hän pukee Sinut huntuun on malliesimerkki loistavasta radiobiisistä, tarpeeksi kevyt biisi ja hyvä ja mieleenjäävä kertosäe.

Jykä Tyllinen

Mitä kuuluu keikkamyyjän työhön ja kuinka niitä keikkoja enkeleille hankitaan MP-Viihteen Jani Timonen?
-Työhön kuuluu keikkojen myyminen ja majoitusten hankkiminen, tai periaatteessa hoitaa asiat niin ettei bändin ja tekniikan tartte huolehtia mistään muusta kuin omasta tontistaan keikkareissun aikana.

-Keikkoja hankitaan monella eri tavalla. Joskus tulee paniikki päälle kun näyttää, että on ns. pistokeikka tulossa toiselle puolelle Suomea. Silloin alkaa mahahaava vuotamaan ja soitellaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat paikat läpi matkan varrelta. Joka paikasta rupeaa tulemaan mitä eriskummallisempia syitä, esim. "Islannissa on pankit kaatunu, ei meillä oo sen takia varaa","Liian kallis bändi meille", "meillä on sillon Nalle Lehtonen ja kultaiset trumpetit tai Eini & boogie". Siinä vaiheessa v##ttaa sitten jo oikein urakalla. Ainut mikä siihen auttaa on soittaa toisille keikkamyyjille, sillä niitä v##ttaa aivan yhtä paljon (paitsi Turojen Arttua, sitä ei pänni ikinä!).

-Sen jälkeen jatketaan taas yrittämistä ja kohta ollaan niin sekasin, että lopulta saadaan omasta mielestä hyvä ajatus mihinkäs voisi sen keikan saada. Sieltä sitten sanotaan, että myit meille just Hausmyllyn samalle päivälle viime viikolla!

-No niinpä. Sitten kun rupee tuntumaan epätoivoiselta, niin joku heleä-ääninen ravintolapäällikkö, jolle oon laittanu n.6kk. sitten s-postia soittaa ja kysyy että oliskos sulla Enkelit juuri sinä päivänä vapaana. Vastaan heleä-ääniselle ravintolapäällikölle, että just se päivä näyttäs olevan vapaana. Toisesta päästä kerrotaan että asiakkaat on niin kovasti pyydelly s-postilla ja baaritiskillä Enkeleitä tänne, että kokeillaan nyt. HUUH...

-Siinä vaiheessa laitetaankin sydämentahdistin 3:s asentoon ja mennään tupakille.

Minun tehtäväkseni on jäänyt tuo tuotemyynnin kehittäminen. Olisihan se hienoa laittaa kerralla valtavat määrät uusia ja upeita tuotteita, mutta valitettavasti tässäkin asiassa on otettava järki käteen.. edes sen verran mitä se blondille on mahdollista. Tuotteita tehdään ja valikoimaa laajennetaan.. harkitusti ja pikkuhiljaa.

Mimi

Tähän loppuun otan itselleni oikeuden tehdä saman kuin tuolla "Pintaa Syvemmältä" haastattelussa artistit tekivät, eli arvioivat toisiaan.

Jussi Aaltonen
Hauska, seksikäs,toisinaan hajamielinen, älykäs ja varmasti yksi lämminsydämisimpisiä ihmisiä, mitä maa päällään kantaa. Ja jos mulla olisi veli, niin se voisi olla kuin Jussi. Ainiin... Aaltosella on upea, miehekäs ääni!

Kari Holm
Ammattilainen, symppis, reilu, hyväntahtoinen ja aivan ihana ihminen, valmis aina jelppimään muita.

Jaki Nieminen
Taitava, hauska, erittäin sympaattinen, tekee loistavia biisejä, on periaatteellinen ja oi, oi jospa saisin nuo hiukset itselleni...

Jani Kemppinen
Käsittämättömän multilahjakas monipersoona. Hauska, haastava, jalat maassa seisova/ ilmassa leijuva, ihana ihminen. Imitoijien aatelia..

Jussi Toikkonen
Veikeä, ystävällinen, maanläheinen, luotettava ja hyvä ihminen. Jussilla on salainen pahe...

Make
Ei sanat riitä. Porukan isä, huippuammattilainen, aivan mahtava mies ja omaa enkelikööristä ylivoimaisesti upeimman kropan!

Pertsa
Aivan pro ja mahtavan mielenkiintoisen huumorintajun omaava. Taistelupari. Tämän miehen käsiin antaisin vaikka henkeni. Todella, todella respect! Tattoo-ainesta!

Hanski
Hyväntahtoinen, innokas ja valmis pysäyttämään bussin ”tarpeen tullen” tai jopa hieman ennen sitä! Tietää kaikki mestat, missä kuski saa ilimatteen kahvin...

Mikko
Rauhallinen, voimaa enemmän kuin pienessä kylässä ja odottaa edelleenkin suunvuoroa..

Mimi
Mikon muija, sellainen hiljainen kehittäjä-/ kirjoittajatyyppi... kai? Kameleontti.

Jani Timonen
Sanavalmis, hauska ja tälle miehelle kaikki vinkit ja suositukset hyvistä keikkamestoista ovat tervetulleita. Pukeutuu nykyään. (Hyvin!)

Jykä Tyllinen
Aivan uskomaton tapaus! Duracell.. Ei säästele itseään työssä, jota tekee enkeleiden eteen. On jo toiminut, ennenkuin muut ovat saaneet edes ajatusta päähänsä. Respect!!

Lisäksi mukana on enemmän ja vähemmän muita henkilöitä, jotka vaikuttavat enkeleiden arkeen sekä keikkailuun. Kaikille heille yhteisenä nimittäjänä voitaneen sanoa "hyvä/ mahtava tyyppi". Tässä on mieletön kokonaisuus, joka koostuu erilaisista persoonallisuuksista, toistensa kunnioittamisesta, tukemisesta ja valtavasta tahtotilasta onnistua ja saavuttaa yhteinen menestys!